Овес як культура

Овес – культура різноманітного використання, важливе джерело рослинного білка, олії і крохмалю.  В зерні плівчастого вівса міститься 8 – 10% клітковини, 40 – 60% крохмалю, 10 – 15% білка, 4 – 6%  жиру. Білок вівса включає всі незамінні для людини і тварин амінокислоти, особливо лізин, аргінін і триптофан. В зерні цієї культури в наявності велика кількість органічних сполук заліза, кальцію, фосфору, вітамінів групи В. З мікроелементів у ньому достатньо багато магранцю, міді, молібдену і кобальта, але мало цинку і бору.
      З зерна вівса виготовляють крупу, муку і толокно, які характеризуються високою поживністю, легким засвоюванням і високою калорійністю, що дає змогу використовувати їх у дієтичному і дитячому харчуванні. Зерно вівса – незамінний концентрований корм для коней,  особливо молодняка різних тварин і птахів. Він входить до складу всіх видів комбікормів. Овес використовують на зелений корм, для виготовлення травяної муки, гранул, силоса, сіна і випасу тварин. Вівсяна солома – гарний грубий корм.

     У світовому землеробстві посіви вівса займають біля 30 млн. га, і вирощується він майже повсюдно.  Найбільші площі посіву овес займає в Російській Федерації, де він розповсюджений в лісовій і лісостеповій зонах, у північних і північно-західних районах. У Західному і Східному Сибіру, Волго-В’ятському районі овес – провідна зернова культура, В Середній Азії і Закавказькому регіоні є посіви зимуючих сортів вівса.