Завдання і напрямки селекції гороху
У
використанні гороха як польової культури розрізнюють три основних напрямки:
продовольче, зернофуражне і укісне. В відповідності з цим виділяють і три
самостійних напрямки селекції. З урахуванням специфіки грунтово-кліматичних
умов зон і вимог виробництва перед ними
виникають конкретні завдання: висока і стійка врожайність при гарній
якості продукції, стійкість до найбільш розповсюджених хвороб (аскохітозу,
антракнозу, борошнистої роси,
фузаріозних захворюваннь, бактеріозу) і шкідників (попелиці, брухуса і т.д.),
стійкість до розлущення бобів і осипання насіння. З метою створення, сортів які
не осипаються, була прийнята спеціальна програма „Тенакс” („Tenax”).
Вона передбачала включення до гібридизації компонентів з геном стійкості до осипання (def).
Абсолютна більшість сучасних сортів гороху зенового використання
характеризується високостеблістю і схильністю до вилягання. Тому важливе
завдання селекції – створення відносно короткостеблих сортів з оптимальним
листовим апаратом. Можна припустити, що такі сорти будуть стійкими до
вилягання, позитивно реагуватимуть на інтенсивний агрофон і будуть
високотехнологічними.
Виробничою практикою доведено, що середньостиглі і середньопізні сорти гороху мають високу потенційну врожайність, але дуже часто через несприятливі умови в
період наливу і дозрівання насіння не здатні реалізувати її і різко знижують урожайність. Тому приорітетним
напрямком висувається створення скоростиглих сортів для переважної частини зон
України. Крім скоростиглості, сорти гороху повинні мати холодостійкість,
стійкість до заморозків, меншу вимогливість до тепла в період дозрівання зерна.
До сортів продовольчого використання зерна гороху висуваються надзвичайно
суворі вимоги відносно товарних якостей, які визначаються крупністю, формою,
забарвленням і вирівненістю насіння. Перевагу надають сортам з крупним круглим зерном, високою (80 – 96%)
вирівненістю. Істотного значення для промислової переробки набувають
технологічні якості зерна: вихід крупи, лущеного і подрібненого продукта.
Забарвлення насіння повинне бути однотипним. При цьому переваг набуває рожево-жовте
забарвлення. Істотного значення при селекції сортів харчового використання
набувають кулінарні особливості зерна, час і рівномірність варки, смак, запах і
консистенція каші, привар.
Дуже важливо проводити селекцію на біохімічний склад зерна.
Завдання селекції полягає в підвищенні
сумарної кількості білка, відсотка водорозчинної фракції і покращення його амінокислотного складу. Незважаючи на
те, що в білку гороху присутні всі незамінні амінокислоти, його біологічна
цінність невисока через понижений вміст метіоніну і триптофану. Виконання цього
завдання складне, але цілком реальне.
Необхідно вести селекцію сортів, що не містять сполук білків –
інгібіторів травного тракту (тріпсін, хемотрипсін, лектини). Паралізуючи
активність травних ферментів, вони знижують засвоюваність білка.
Вимоги до якості зерна гороху зернофуражного використання менш жорстокі. Такі
сорти можуть мати насіння будь-якої крупності, хоча перевагу надають
дрібнонасіневим, оскільки це дає змогу витрачати менше посівного матеріалу.
Забарвлення, форма, кулінарні позитивні
якості не мають значення. Стосовно вмісту білка і його амінокислотного складу,
то завдання такі ж, як і при створенні сортів продовольчого гороху.
Селекція укісно-коромових сортів поки що знаходиться на недостатньому
рівні розвитку. Поряд з загальними вимогами, які висуваються до сортів гороха,
тут важливі швидкий темп накопичення великої вегетативної маси, що містить 18 –
22% білка, збалансованість за складом амінокислот і вітамінів, висока облиствленність,
низький відсоток клітковини,
дрібнонасіневість. Оскільки ці сорти гороху часто вирощуються в суміші з іншими
культурами (овес, соняшник і т. д.), важливо, щоб фази їхнього розвитку
співпадали з відповідними фазами розвитку даних культур.
Сорти для осінньо-зимової культури (зимуючий горох), крім перерахованих
особливостей, повинні мати зимостійкість і скоростиглість, щоб якомога раніше
звільніти поле для посіву наступної культури у сівозміні (до речі горох гарний попередник для багатьох культур).