Причини загибелі плодів. Добре відомо, що у гречки в польових умовах розкривається багато квіток,
але при відсутності запилювачів лише небагато з них утворюють плоди. До того ж
частина вже утворених плодів всихає. Особливо це проявляється в другій половині
періоду цвітіння.
Деякі дослідники вважають причиною низької озерненості і загибелі плодів
гречки незадовільне забезпечення її квіток пластичними речовинами через низьку
облиствленість рослин і одночасний розвиток вегетативних і генеративних
органів. Порявняно з ярою пшеницею питома листозабезпеченість гречки в розрахунку
на одну квітку в 3 рази менша. Це дало підстави зробити висновок, що в момент
цвітіння і формування плодів у гречкистворюється напруження у забезпеченні
пластичними речовинами, в результаті чого частина квіток і плодів гине від
нестачі живлення. При цьому припускається, що процеси запилення і запліднення у
квітках не мають відношення до загибелі плодів. Така точка зору була
розповсюджена в минулому сторіччі.