Сорго як Українська культура. Сорго в Україні

   Cорго займає в світовому землеробстві 70 – 75 млн. га і знаходиться за посівними площами на пятому місці після пшениці, рису, кукурудзи і ячменю. Посіви його зосереджені головним чином в Азії (49 – 50%) і Африці (32 – 33%), в Америці вони становлять 15%, а в Австралії і Європі – всього 2 – 3%.
     У відповідності до напрямку використання розрізнюють зернове, кормове, або цукрове, віничне і травянисте сорго. Найбільш широко розповсюджене зернове сорго (біля 60 млн. га), яке використовується для кормових цілей, а в країнах Азії і Африки – як продовольча культура. Решта господарських груп сорго вирощують головним чином в Австралії, на півдні Африки, в Аргентині, США, деяких європейських країнах.
     В Україні сорго вирощують в зонах недостатнього зволоження на півдні і сході.
     Сорго – культура універсального використання і дає основні види кормів: зерно, силос, зелену масу, сіно, сінаж і монокорм, з нього виготовляють також гранули і брикети. Зерно є гарним концентрованим кормом для всіх видів тварин і птиці, оскільки містить 12 – 13% протеїну, 70 – 75% крохмалю і 3.55 олії, 1 кг зерна еквівалентний 1,3 корм. од., а 1 кг силосу – 0,24 корм од.