Систематика і походження сорго

     Сорго відноситься до роду Sorghum Moench. Сімейства Poaceae і відрізняється великою різноманітністю форм.
    Не існує єдиного погляду на класифікацію сорго. Найбільш розповсюджена класифікація була опрацьована в ВІР на основі географічного розповсюдження видів і з урахуванням низки анатомо-морфологічних, біохімічних і фізіологічних ознак. У відповідності з цією класифікацією виділяють наступні види сорго:
     зернове гвінейське -  S. gusneense (Stapf.) Jakuschev.;
     зернове негритянське – S. bantuorum Jakuschev.;
     зернове хлібне – S. durra (Forsk) Jakuschev.; розділяється на три підвида: сорго-дурра ефіопське – S. durra ssp. aethiopium Jakuschev.; сорго-дурра нубійське – S. durra ssp. nubicum  Jakuschev. і сорго-дурра арабське – S. durra arabicum Jakuschev.;
     китайське, або гаолян, - S. chinense Jakuschev.;
     цукрове, або кормове, - S. saccharanum Jakuschev., за типом волоті і плівчатості розділяються на два різновиди: компактум  - стиснуті сорти і еффузум – розлогі;
      віничне, або технічне, - S. technicus (Koern) Roshev.,  розділяються на дві еколого-географічні групи: східноєвроазійську і західноєвроазійську;
    трав’янисте сорго – суданська трава -  S. sudanense (Piper.) Stapf.,  вирощується з 1909 р.
    Порівняно недавно (в  50-ті роки минулого століття) введено в культуру S. almum P. – багаторічна корневищна високоросла кормова рослина, що використовується на зелений корм, силос і як пасовищна культура.

      Центр походження і розповсюдження сорго знаходиться в Африці, де представлено найбільше число видів і знайдено найбільша різноманітність культурних видів. Вторинний центр  його формування – Індія, яка за площею посіву соргових культур займає перше місце в світі.