В Україні селекцію ярого і озимого ячменю інтенсивно проводять у
Селекційно-генетичному інституті (Одеса), Інституті рослинництва (Харків),
Донецькому інституті агропромислового виробництва, Вінницькій дослідній
станції, Носівській селекційній дослідній станції. В Державному реєстрі сортів
рослин придатних для поширення в Україні налічується 78 сортів ярого і 24 озимого ячменю.
З сортів іноземної селекції поширення в Україні набули сорти ярого пивоварного
ячменю – з Франції, Голандії, Німеччини, Чеської Республіки. Переважно
вирощування сортів іноземної селекції проводимться за контрактами з пивоварними
заводами.
Серед сортів, що внесені до Реєстру
немало високоврожайних з високими кормовими, круп’яними і пивоварними якостями. Проблемою
залишається створення сортів з комплексною стійкістю до найбільш шкодочинних хвороб цієї культури, а в
селекції озимого ячменю, крім того, - підвищення зимостійкості.