Пошук на сайті

Досягнення селекції ячменю

     В Україні селекцію ярого і озимого ячменю інтенсивно проводять у Селекційно-генетичному інституті (Одеса), Інституті рослинництва (Харків), Донецькому інституті агропромислового виробництва, Вінницькій дослідній станції, Носівській селекційній дослідній станції. В Державному реєстрі сортів рослин придатних для поширення в Україні налічується  78 сортів ярого і  24 озимого ячменю.
     З сортів іноземної селекції поширення в Україні набули сорти ярого пивоварного ячменю – з Франції, Голандії, Німеччини, Чеської Республіки. Переважно вирощування сортів іноземної селекції проводимться за контрактами з пивоварними заводами.

    Серед сортів, що внесені до Реєстру  немало високоврожайних з високими кормовими, крупяними і пивоварними якостями. Проблемою залишається створення сортів з комплексною стійкістю до найбільш  шкодочинних хвороб цієї культури, а в селекції озимого ячменю, крім того, - підвищення зимостійкості.