Горох – основна зернова бобова культура в Україні.
Широке розповсюдження гороху обумовлене високим вмістом білка в зерні (в
середньому 20 – 27%), збалансованістю його амінокислотного складу, гарними смаковими
якостями і засвоюванністю, досить високим потенціалом урожайності майже в усіх
зонах вирощування.
Горох має багатоцільове використання.
Перш за все це високобілкова продоворльча культура. За останні роки
сильно збільшилося його кормове значення в вигляді зернофуража, зеленого корму,
силосу, сіна, сінажу. Введення гороху в раціон тварин істотно скорочує використання кормів на виробництво одиниці
тваринницької продукцї і знижує її собівартість.
Горох як азотфіксуюча рослина має велике агротехічне значення. Це кращий
попередник майже для всіх культур. В деяких районах використовується як зелене
добриво. У південних районах його можна вирощувати як проміжну культуру, що дає
змогу одержувати два-три врожаї за рік з однієї і тої ж площі.
З усіх зернових бобових культур горох в Україні займає перше місце за
посівними площами. За кордоном на великих площах ця культура вирощується в
Російській Федерації, Китаї, Індії, з європйських країн – у Нідерландах,
Німеччині, Польщі і ін.