Пошук на сайті

Горох як культура

          Горох – основна зернова бобова культура в Україні. Широке розповсюдження гороху обумовлене високим вмістом білка в зерні (в середньому 20 – 27%), збалансованістю його амінокислотного складу, гарними смаковими якостями і засвоюванністю, досить високим потенціалом урожайності майже в усіх зонах вирощування.
      Горох має багатоцільове використання.  Перш за все це високобілкова продоворльча культура. За останні роки сильно збільшилося його кормове значення в вигляді зернофуража, зеленого корму, силосу, сіна, сінажу. Введення гороху в раціон тварин істотно скорочує  використання кормів на виробництво одиниці тваринницької продукцї і знижує її собівартість.
      Горох як азотфіксуюча рослина має велике агротехічне значення. Це кращий попередник майже для всіх культур. В деяких районах використовується як зелене добриво. У південних районах його можна вирощувати як проміжну культуру, що дає змогу одержувати два-три врожаї за рік з однієї і тої ж площі.

     З усіх зернових бобових культур горох в Україні займає перше місце за посівними площами. За кордоном на великих площах ця культура вирощується в Російській Федерації, Китаї, Індії, з європйських країн – у Нідерландах, Німеччині, Польщі і ін.