Пошук на сайті

Оцінка селекційного матеріалу при селекції кукурудзи

      Оцінка селекційного матеріалу. Протягом вегетеційного періоду і після збирання проводять спостереження, підрахунки і оцінки за комплексом ознак. У польових умовах оцінюють стан сходів, загальну кількість рослин і пасинків для підрахунку кущистості, висоту рослини і висоту прикріплення початка ( у багатопочаткових форм – нижнього господарско придатного), а також число листків на головному стеблі. В зв’язку з тим, що при рості і розвитку нижні листки всихають, методика підрахунку листків включає підрізання п’ятого і десятого листа по мірі формування їх у часі. При цьому у ранньостиглих форм, які мають невелику кількість листків, достатньо помітити лише пятий лист. Загальний підрахунок листків проводять після викидання волоті. Враховують число міжвузолів на одну рослину і число безплідних рослин.
      Перед збиранням визначають кількість полеглих рослин, ламкість стебла при перестої на пні і інтервал між побурінням обгортки початка і повним усиханням усієї рослини.
      При проведенні фенологічних спостережень відмічають дати: посіву; сходів (початок – повні); поява волотей (початок – повна); дату коли з піхви листків на 2 – 3 см з’явился волоть; цвітіння волотей (початок – повне) в момент появи пиляків на центральній вісі волоті; цвітіння качанів (початок повне) при появі маточкових ниток на початку; дозріванні (стиглості) качана: молочній – при натисканні на зерно з’являється біла рідина; молочно-восковій – консистенція кашоподібна, загускаюча; восковій – при натисканні нігтем на зерні залишається слід; повній – при появі темного шару в місці прикріплення зернівки до стрижня початка, а також характерній твердості зерна в середній частині початка.
      Ввизначення фази дозрівання зерна кукурудзи утруднено через усихання і пожовтіння листків обгортки під впливом посухи і високої температури. Тому в світовій практиці тривалість вегетеційного пекіоду оцінюють за таким показником, як число днів від появи 50% сходів до цвітіння початків у 50% рослин. Поряд з урахуванням суми ефективних температур і вологості зерна цей показник досить надійний для класифікації кукурудзи за групами стиглості.
     Оцінку селекційного матеріалу на стійкість до хвороб і шкідників найбільш ефективно проводять на інфекційному фоні, оскільки при цьому можна одержати найбільш об’єктивну інформацію. Способи створення інфекційного фона залежать від біологічних особливостей збудників хвороб і шкідників, фази розвитку рослин і т.д.
      Для оцінки стійкості до пухирчастої сажки в зв’язку з наявністю механічного і фізіологічного імунітету створюють роздільний інфекційний фон. У першому випадку рослини заражують шляхом оприскування водною суспензією спор двічі: за тиждень до викидання і в фазі масового викидання маточкових ниток, а в другому    - на сьомий день з початку появи ниток початка шляхом ін’єкції під обгортки початка.
      При оцінці селекційних матеріалів на стійкість до пилової сажки інфекцію наносять у грунт на глибину посіву насіння, а ступінь ураження враховують у фазі повної стиглості.
      Стійксть кукурудзи до кореневих і стеблових гнилей, які викликаються грибами, визначають за однією методикою без поділу на збудників, оскільки вони мають загальні біологічні особливості і дають однакові симптоми враження. Інокулюм наносять в грунт з насінням, а підрахунки проводять у фазі воскової стиглості.
     Стійкість до фузаріозу, сірої гнилі, діплодіозу і нігроспоріозу качанів після зараження оцінюють за трьохбальною шкалою в залежності від ступеня враження початків.
     Інфекційний фон для оцінки стійкості до гельмінтоспоріозу створюють шляхом розкидання в міжряддях у фазі п’яти-шести листків кукурудзи сильно заражених цим збудником листків культури.  Враженість оцінюють за п’ятибальною шкалою тричі: через 5 днів після почви хвороби, в період викидання волотей і в кінці молочної стиглості.
     Підрахунок ураженості іржею проводять за шкалою Т.Д. Страхова: перший раз при появі ознак ураження, а другий – через 7 – 8 днів.
      Стійкість до стеблового метелика найбільш ефективно оцінювати з використанням метода штучного зараження рослин яйцями або личинками шкідника, яких спеціально вирощують для цього.
      Оцінку на стійкість до тлі і шведської мухи проводять на  природньому фоні за пятибальною шкалою
     Стійкість рослин кукурудзи до перестою на пні оцінюють, підраховуючи полеглі рослини і обчислюючи їх відносний вміст до загальної кількості рослин на ділянці. При вирощуванні кукурудзи на зерно проводять лабораторний аналіз проби початка. Розмір проби може варіювати в залежності від того, в якому ланцюгу селекційного процесу проводиться оцінка. Визначають консистенцію і забарвлення зерна, форму, довжину, діаметр верхньої і нижньої частин (відступаючи на ¼ довжини початка від верхівки до основи), число рядів зерен і число зерен в ряду, ширину борозенок між рядами, спрямованість рядів (прямі, зкривлені, збивчасті), масу початка. Після обмолоту початків враховують забарвлення квіткових плівок, масу зерна і 1000 зерен,  вихід зерна з початка в відсотках. Після визначення вологості зерна врожай перераховують на 14%-ну вологість.
     У гібридів, які вирощуються на силос, враховують урожай зеленої маси і вихід сухої речовини.
      Перед збиранням відбирають проби, зважують і визначають урожай зеленої маси, в тому числі листостеблової і  качанів (без обгорток і ніжок). Потім складають середню пробу, подрібнюють і відбирають зразок для визначення вмісту сухих речовин. По врожаю зеленої маси і вмісту сухої речовини в відсотках визначають збір сухої речовини з 1 га. Найбільшого значення в селекції кукурудзи на якість зерна набули такі показники, як вміст загального азота (сирого протеїну) і лізина, а на якість зеленої маси – вміст загального азота і лігніна.
    При оцінці посухостійкості враховують цілий комплекс ознак і особливостей рослин:  стійкість до зів’янення, число безплідних рослин, озерненість початка, масу 1000 зерен,  розрив між строками цвітіння чоловічих і жіночих суцвіть, ступінь зниження врожаю гібридів у посушливі роки порівняно з сприятливими.
    Оцінку зразків кукурудзи на холодостійкість проводять прямимм методами (лабораторний і польовий) і непрямими. Польовий метод передбачає посів насіння в ранні строки, при цьому польова схожість відтворює стійкість до понижених температур і грунтових мікроорганізмів. Ступінь холодостійкості встановлюють  також за швидкістю появи сходів і розвитку в початковий період, за стійкістю до весняних заморозків.
     У лабораторних умовах насіння кукурудзи пророщують при температурі 6 – 100С.
     До непрямих показників холодостійкості відносяться підвищений вміст цукру в соку рослин, більш висока здатність пластидного апарату до крохмальоутворення проникливість і в’язкість цитоплазми і ін.

      Секлекційна робота з кукурудзою включає систему розсадників і порівняльних сортовипробувань,  в яких вивчають вихідний матеріал, одержують лінії, оцінюють їх комбінаційну здатність, створюють і випробовують гібриди. Селекційні посіви кукурудзи розміщають на одному полі без просторової ізоляції, тому після проведення всіх оцінок і підрахунків насіння вибраковують, а на наступний рік висівають кращі зразки з резервів.