Пошук на сайті

Досягнення селекції жита

Досягнення селекції
     Після введення жита в культуру тривалий час вирощувалися місцеві сорти, які були продуктом народної селекції. Перший відомий сорт Муравйовка (Зюнгорка) був створений масовим добором з місцевого семипалатинського жита в Петербургській губернії М.М. Муравйовим у 1834 р. З найбільш старих селекційних сортів збереглися і використовувалися в виробництві до недавнього  часу три: Сангасте, створений селекціонером Ф. Бергом в Естонії в 1875 р.; В’ятка, створений М.В. Рудницьким і С.Н. Косарєвим у 1894 р. на бувшій В’ятській сільськогосподарській дослідній станції; Тулунське зеленозерне, створене В.Є. Писаревим у 1915 р. на бувшій Східно-Сибірській сільськогосподарській дослідній станції.
     З середини 19 сторіччя селекційну роботу з житом проводили в Німеччині – В. Рімпау – автор Шланштедсього жита і Ф. Лохов, який вперше застосував безперервний індивідуальний добір з оцінкою по нащадках і створивший відоме Петкуське жито. Ф. Лохов будучи в гостях в одного з поміщиків в Архангельській губернії  весною 1872 р. побачив посіви озимого жита, яке чудово перезимувало в умовах надзвичайно суворої зими. Він попросив насіння цього жита і привіз до себе в Німеччину, і почав його вирощувати. Лохов звернув увагу на потужність колоса в цього жита, але його не задовольняла пониклість колоса, яка була причиною обсипанню колоса. Започаткований добір на прямостоячу форму колоса призвів до створеня жита з прямостоячим непоникаючим колосом і скороченим стеблом. Петкуські сорти жита були  на початку 20 сторіччя найбільш поширеними в світі в тому числі і в Україні.
     З німецького Петкуського жита в Україні були створені сорти Таращанське, Таращанське 2, Веселоподолянське,  Батуринське, Одеське, Львівське, Харківське 194 і ін. Ці сорти  були високорослими і, відповідно, не стійкими до вилягання. Але серед них можна було виявити рослини, виключно високопродуктивні з крупним високоякісним зерном, з укороченою міцною соломиною, стійких до проростання на пні, надзвичайно зимо- і морозостійкі. Залучення до селекції таких видатних рослин дало змогу створювати нові сорти жита з бажаними ознаками.

     В останні роки до Державного  реєстру сортів рослин придатних для поширення вУкраїні внесено 27 сортів озимого жита, зокрема синтетики з домінантним геном короткостеблості: Боротьба, Богуславка, Воля, Арфа, Дозор, Синтетик 38, Хлібне – Носівської селекційної станції; Харківське 98, Харківське 95, гібрид Первісток F1 – Інституту рослинництва (м.Харків); Київське 93, Інтенсивне 95, Інтенсивне 99  – Інституту землеробства та інших селекційних установ. До Реєстру внесено всього один гібрид F1 Матадор фірми Заатен-Уніон ГмбХ  (Німеччина).