Пошук на сайті

Вихідний матеріал для селекції на низький вміст 5-алкілрезорцинолів у зерні жита

    Зерно жита містить низку речовин, які пригнічують засвоюваність деяких складових частин білка, що знижує його поживні цінності. Зокрема, C.W.Wieringa (1967)  в досліді з раціоном, який складався на 50% з зерна жита, спостерігав зниження  доважкок  молодняка на 11 – 12% порівняно з варіантом, у якому жито замінювали ячменем. Ним же було встановлено, що причиною шкідливої дії є  5-алкілрезорциноли, які містяться в зерні злаків. Вони являють собою сполуки резорцина (метадігідроксілбензола) з алкілами, що мають різну довжину ланцюга, з непарним числом атомів вуглецю (n): для жита воно дорівнює 15 – 23, для пшениці – 17 –  25, при  цьому негативні особливості  найбільше проявляються при n = 15.
     5-алкілрезорциноли містяться в зовнішньому кутикулярному шарі зернівки. Вони відсутні в оболонці,  ендоспермі і зародку. В зернівках жита їх вміст становить 40% обєма кутикули, а в зернівках пшениці – 20%. Біля  40% загальної їх кількості зосереджено поблизу зародка, 60% доводиться на решту частини кутикули зерна .
     При випіканні хліба з обойної муки вміст цих небажаних речовин знижується на 31 – 53%.  В хлібі з зерна диплоїдниї сортів жита, їх виявлено 146 – 208 мг, з зерна тетраплоїдного жита – 124 – 180 мг/кг абсолютно сухої речовини. В хлібі з муки сортового помолу ці речовини відсутні. Кількість 5-алкілрезорцинолів при зберіганні зерна або муки поступово зменшується по причині їхнього розпаду.
     Виявлення джерел малого вмісту цих речовин у зерні жита і вивчення впливу умов вирощування на їх накопичення  розпочато  в ВІР у 1975 р. Встановлено, що кількість 5-алкілрезорцинолів в зерні жита коливається в широких межах – від 132  до 717 мг/кг.  Виявлені сорти, які представляють інтерес для використання в селекції на низький вміст у зерні цих речовин.
     Найбільшу цінність для селекції представляють сорти, які мають мінімальний (менше 300 мг/кг) вміст  5-алкілрезорцинолів і високу масу (більше 40 г) 1000 зерен: Loosdorfer  Tetra (Австрія), Kerkovske (Чехія), Kssvardas (Угорщина), Instytuckie  Wezesne (Польща), Сангасте (Литва). Особливою цінністю характеризується місцеве болгарське жито К-10028, яке поряд з вказаними ознаками  є донором домінантної короткостеблості.