Жито – друга після пшениці
хлібна культура в Україні. Житній хліб
висококалорійний і має відмінні смакові
якості. Зерно жита містить повноцінні,
багаті на незамінні амінокислоти
(особливо на лізин) білки і вітаміни А,
С, Е і групи В. Воно використовується
на кормові цілі для худоби як високолізинова
добавка до комбікормів.
В Поліссі і Лісостепу України,
жито перевищує озиму пшеницю по
зимостійкості і стійкості до несприятливих
погодних умов. За даними Державного
сортовипробування в північних областях
урожайність жита порівняно з пшеницею
вище на 50 – 60%.
Завдяки своїм біологічним
особливостям жито здатне рости на
різноманітних за родючістю грунтах і
перевищує по врожайності інші зернові
культури при вирощуванні на малопродуктивних
піщаних грунтах. В Україні вирощують
виключно озиме жито.
Селекціонери досягнули
істотних успіхів у створенні високоврожайних
сортів диплоїдного і тетраплоїдного
жита. Але рівень досягнутих успіхів у
селекційній роботі ще не повністю
відповідає вимогам сільськогосподарського
виробництва. Необхідні зимостійкі
сорти, які мають високий потенціал
урожайності, позитивно реагують на
підвищені дози добрив, стійкі до
вилягання, шкодочинних хвороб і шкідників,
з високими технологічними особливостями
зерна.
Для створення якісно нових
сортів в Україні селекціонери мають
багатий вихідний матеріал з світової
колекції Центру генетичних ресурсів
України (м. Харків, Московський проспект,
142) і Всеросійського Інституту Рослинництва
(м. Санкт-Петербург, Центр, Герцена, 44,
ВІР). Колекція поповнюється новітнім
сортиментом селекційних сортів з різних
країн, місцевими сортами з різних
агрокліматичних зон, зразками
смітньо-польового жита і дикорослих
видів. Світова колекція включає всю
багатоманітність ботанічних видів,
різновидностей і форм, а також генетичний
фонд сортозразків, які необхідні для
вирішення проблем селекції.
До колекції включені перші
донори домінанантної короткостеблості,
а також імунітету до борошнистої роси
і бурої іржі, створені шляхом інтрогресії
генів імунітету від диких видів у
культурне короткостебле жито. Велика
робоча генетична колекція ліній жита
створена в лабораторії селекції жита
Інституту рослинництва (м. Харків,
Московський проспект, 142), на Носівській
селекційній дослідній станції
(Чернігівська обл., Носівський р-н., с.
Дослідне): зокрема - три донора домінантної
короткостеблості (Гном 1, Гном 2, Гном
3), донорів крупності зерна (ВПК, ВПК Hl),
донорів імунітету до борошнистої роси
(Імунер 76, Імунер 76/97), бурої і стеблової
іржі (Кобра), рецесивних донорів
еректофільності, безлігульності і
безвосковидності листаі ін.
В зерні жита і пшениці міститься
майже однакова кількість поживних
речовин. Однак за харчовою і фізіологічною
цінністю зерно жита і житній хліб мають
багато переваг порівняно з зерном
пшениці і хлібом з нього.
За багаторічними даними
біохімічної лабораторії ВІР і літературними
джерелами, середня кількість білку в
зерні жита коливається в межах 8,0 –
18,7%, крохмалю – 51,8 – 69,0 і олії – 1,6 –
2,6%, а в зерні пшениці відповідно 8,9 –
22,7, 66,8 – 69,3 і 1,9 – 3,2%. Але жито перевищує
пшеницю за вмістом у білку багатьох
амінокислот: лізину на 39%, аргініну на
44, валіну на 11, треоніну на 17%, поступаючись
за кількістю гістидину, триозіну,
триптофану.
В зв’язку з підвищеним вмістом
лімітуючої амінокислоти – лізину –
біологічна цінність білку жита вища,
ніж пшениці. Порівняно з поживністю
білків материнського молока поживність
білків зерна жита становить 83%, а пшениці
- лише 41%.
Зерно жита містить багато
біологічно активних речовин. За вмістом
вітамінів В2
і Е воно істотно перевищує зерно пшениці.
Велика цінність озимого жита
як кормової рослини, що дає ранній
високоякісний зелений корм. Зелена
маса жита успішно використовується для
приготування сінної муки і раннього
силосу. За коромовою цінністю жито не
поступається кращим однорічним і
багаторічним злаковим травам.
Велике значення жита
визначається його здатністю утворювати
високі врожаї при менш сприятливих для
інших зернових культур грунтово-кліматичними
умовах. Жито висівають майже в усіх
агрокліматичних зонах. На півночі
європейської частини посіви жита
досягають 690,
а в Сибіру – 640
п.ш., в гірських умовах Закавказзя і
Середньої Азії зустрічаються на висоті
2 – 3 тис. м і більше над рівнем моря.
Географічне розміщення районів
вирощування жита визначається його
біологічними особливостями – витривалістю
до несприятливих умов середовища. Цінні
особливості жита, що дали змогу просунути
її вирощування далеко на північ і високо
в гори, - здатність проростати при
мінімальній (0 – 20С)
температурі, витримувати сильні (до
-320С)
морози зимою, утворювати повноцінне
зерно при понижених температурах.
Найбільші площі посіву озимого
жита в Чернігівській (100 – 150 тис. га),
Житомирській (80 – 120 тис. га) і Київській
(до 100 тис. га). Значні площі жита висівають
в Західних, а також у Сумській і Харківській
областях. Всього в Україні площі зайняті
під житом коливаються по роках від 700
до 900 тис. га. Середня врожайність озимого
жита в Україні становить всього1,7 т/га.
Передовий виробничий досвід
і результати науково-дослідних установ
показують, що озиме жито потенційно
високоврожайна культура. За даними
сортодільниць, у порівняльних умовах
на однаковому агрофоні середня врожайність
озимого жита вище врожайності озимої
пшениці. На Васильківській сортодільниці
Київської області у 1998 р. одержана
врожайність озимого жита Боротьба 9,28
т/га, а на Приєкульській
сортодільниці в Литві в 1991 р – 9,90 т/га.
Рекордний урожай зерна озимого жита,
який відомий автору, це 11,8 т/га
в інституті рослинництва м. Кромержіж,
Чехія.
Наведені приклади свідчать
про величезні можливості підвищення
врожайності жита. У передових господарствах
з високою культурою землеробства
врожайність жита в 2 – 4 рази перевищує
середню по країні. Головною причиною
низької врожайності озимого жита в
виробничих умовах є порушення технології
вирощування і недооцінка можливостей
сучасних сортів.
Потреби населення України в
житньому хлібі задовольняються всього
лише на 6,20%. У теперішній час на одного
жителя України припадає лише 22 кг зерна
або близько 18 кг печеного хліба на рік.
Згідно даних інституту харчування, в
раціоні людини житній хліб повинен
становити більше 50% від загальної потреби
в цьому продукті. Нинішня структура
посівних площ і валового виробництва
зерна жита в державі викликає серйозну
стурбованість, оскільки землеробство
втрачає непримхливу, стабільну і цінну
зернову культуру. Зерно жита не може
бути замінене пшеничним. Житній хліб
сприяє виведенню з організму солей
важких металів, запобігає розвитку
карієсу зубів. Виняткова цінність
житнього хліба і незамінність комплексу
його якостей обумовлюють високий
споживчий інтерес. Для задоволення
існуючих і перспективних потреб України,
з урахуванням чисельності населення в
потребах житнього хліба, на
військово-продовольчі цілі на створення
перехідного насіневого фонду, виробництво
зерна необхідно довести до 8,1 млн. т. на
рік. Це можливо за рахунок раціонального
розміщення посівних площ під озимим
житом і головне, підвищення його
врожайності. Глибока системна криза, в
якій знаходиться Україна, вимагає
значного підвищення уваги до виробництва
зерна озимого жита, як культури
невибагливої до грунтів і умов середовища.
Сучасні сорти озимого жита української
селекції відповідають теперішнім умовам
аграрного виробництва. Вони мають
високий і стабільний урожай зерна,
стійкі до вилягання і хвороб, зимостійкі,
потребують мінімум витрат не відтворюваної
викопної енергії.
В Україні селекцією жита
займаються всього п’ять малочисельних
груп науковців, зокрема в Інституті
рослинництва (м. Харків), Інституті
землеробства (с.м.т. Чабани, Київська
обл.), Інституті сільського господарства
(с. Грозіно, Житомирська обл.), на Носівській
селекційній дослідній станції (с.
Дослідне, Чернігівської обл.), і на
Верхняцькій селекційній дослідній
станції (с. Верхняка, Черкаської обл.).
Найбільше зерна жита виробляє
Російська Федерація, Німеччина, Польща,
Білорусь, Китай, Швеція, Франція,
Туреччина, Голландія, США. В країнах
Південної Америки і Австралії жито
вирощують на незначних площах і часто
його навіть не враховують статистикою.
В останні роки інтерес до жита проявляють
промислово розвинені країни з складною
екологічною ситуацією.