Лабораторні
оцінки якості зерна пшениці.
На ранішніх етапах селекційного процесу
окомірно визначають крупність,
вирівненість, виповненість, скловидність
зерна в балах або порівняно з стандартом.
У більш пізніх поколіннях ті ж показники
характеризують кількісно: визначають
масу 1000 зерен, сумарний відсоток двох
найбільш масових фракцій зерна після
калібрування на комплекті решіт
(вирівненість на приборі РКФ-6), натуру
зерна, відсоток скловидних зерен.
Скловидність непрямо характеризує
вміст білку в зерні, його мукомельні і
хлібопекарські якості. Більш об’єктивно
мукомельні якості відтворює
твердозерність. Пряму оцінку мукомельних
якостей визначають шляхом помолу зерна
на лабораторних млинах. Найбільш важливий
показник – відносний вихід муки.