Пошук на сайті

Особливості лабораторної оцінки якості зерна пшениці

Лабораторні оцінки якості зерна пшениці. На ранішніх етапах селекційного процесу окомірно визначають крупність, вирівненість, виповненість, скловидність зерна в балах або порівняно з стандартом. У більш пізніх поколіннях ті ж показники характеризують кількісно: визначають масу 1000 зерен, сумарний відсоток двох найбільш масових фракцій зерна після калібрування на комплекті решіт (вирівненість на приборі РКФ-6), натуру зерна, відсоток скловидних зерен. Скловидність непрямо характеризує вміст білку в зерні, його мукомельні і хлібопекарські якості. Більш обєктивно мукомельні якості відтворює твердозерність. Пряму оцінку мукомельних якостей визначають шляхом помолу зерна на лабораторних млинах. Найбільш важливий показник – відносний вихід муки.