Пошук на сайті

Імунітет пшениці до грибкових захворювань

Стійкість до грибкових захворювань. Найбільшої шкоди зерновому господарству України наносять бура іржа, борошниста роса, кореневі гнилі, пилова і тверда сажка. Враження жовтою, стебловою іржою і септоріозом носить спорадичний характер, хоча одноразова шкода, перевищує хвороби першої групи.
В кожній селекційній прогармі створення хворобостійких сортів – найбільш важлива проблема. Основні напрямки цієї роботи визначаються теоретичними основами імунітету рослин до інфекційних захворювань, створеними М.І. Вавиловим (1919, 1935). В його роботах обґрунтовані і розвинуті найбільш важливі напрямки досліджень в цій галузі. Селекція на стійкість до хвороб ґрунтується на наступних положеннях:
1. Систематичне, видове і внутрішньовидове різноманіття форм рослини-хазяїна стосовно до ураження хворобами.
2. Внутрішньовидова диференціація і спеціалізація патогенна.
3. Географічні закономірності розподілу стійкості до інфекційних захворювань культурних рослин і їх близьких родичів.
4. Взаємодія рослини і патогенна, яке контролюється умовами середовища.
5. Генетика стійкості рослин до захворювань і особливості селекції на цю ознаку.
Подальший розвиток робіт в галузі імунітету рослин в науці і селекційній практиці проходило за цими напрямками. Великий вплив роботи М.І. Вавилова виявили на розвиток вчення про імунітет рослин і в світовому масштабі. Загальна закономірність у розвитку взаємовідносин рослина – патоген первинно була зформульована як збільшення сприйнятливості до грибкових захворювань по мірі збільшення рівня плоїдності і ускладнення генотипа. Встановлено, що в межах кожного виду існує деяка варіабельність за ступенем стійкості, що пов’язана з широтою географічного розповсюдження виду і, відповідно, його екологічною диференціації. Різноманіття це тим більш велике, чим ширше ареал виду.
Збудники іржастих хвороб пшениці відносяться до класу базідіальних грибів, по типу

живлення – до облігатних паразитів.