Гречка – цінна круп’яна і медоносна культура. На відміну від рису і
проса її вирощують у більш північних районах. Однак вона успішно росте і в південних регіонах. В цьому
одна з важливих переваг гречки.
Гречана крупа містить 10 – 18% білка, значно більше ніж цей показник у
рисової крупи, а також пшеничного і житнього хліба. Завдяки тому, що переважна
більшість гречаної крупи відноситься до легкорозчинних, що обумовлює їх гарну
засвоюваність шлунком людини. Збалансованість за амінокислотним складом,
високий вміст незамінних амінокислот, у
тому числі лізину і триптофану, яких бракує в інших крупах і хлібі, становить
відмінну особливість крупи з гречки. До числа лімітуючих амінокислот у ній
можна віднести лейцин, підвищеним вмістом якої відрізняється пшенична крупа. В
цілому за своєю біологічною цінністю білки гречаної крупи наближені до білків
сухого молока і яєць.
Крім білка, в гречаній крупі є біля 70 – 85% вуглеводів (в основному
крохмалю) і 2,5 – 4% олії, які характеризуються високим вмістом лінолевої і ліноленової кислот і тривалою стійкістю до
окислення при зберіганні, що обумовлює непрогіркання зерна гречки.
Гречана крупа містить багатий вітамінний комплекс (вітаміни В1,
В2, В6, В9, Е, РР, Р), цінні елементи (залізо,
мідь, марганець, кальцій), а також органічні кислоти (лимонна, яблучна і ін.).
Гречка чудовий медонос: 1 га її посіву забезпечує одержання 70 – 100 кг
меду, що підвищує економічну цінність даної культури. В умовах високої
агротехніки збір меду досягає 250 кг з 1 га.
В Україні висівають ?? га гречки.
Вирощують її в Російській Федерації, Польщі, Німеччині, на Балканах, Угорщині,
Чехії, Словаччині, Італії, Франції, США,
Канаді, Китаї, Японії, Індії, Австралії і інших країнах.
В Україні посіви гречки розміщені в основному в Чернігівській, Сумській,
Полтавській, Київській, Хмельницькій і Житомирській областях. Гречка
вирощується в межах 50 і 600 північної широти, е в період цвітіння
–плодоутворення випадає протягом місяця
50 – 70 мм опадів, а середньодобова температура повітря становить 17 – 180С.