Пошук на сайті

Завдання і напрямки селекції проса

Завдання і напрямки селекції проса
    Основний напрямок у селекції проса – створення сортів для виробництва крупи, які повинні мати високу врожайність – 4 – 5,5 т/га, мати  вирівняне і крупне зерно з масою 1000 зерен 8 – 9 г і плівчастістю 12 – 14%, з виходом крупи 82 – 85%, що забезпечують високі кулінарні  позитивні якості  каші.
      Цінність сорта визначається перш за все врожайністю, головним елементом якої є продуктивність однієї рослини.
      Поряд з високою врожайністю сорти проса повинні характеризуватися пластичністю, одночасним дозріванням зерна у волотях і високою озерненістю, високим вмістом у зерні білка і незамінних амінокислот, посухостійкістю, чутливістю на покращення агротехніки.
     Важливий напрямок – створення сортів стійких до хвороб і шкідників. До найбільш шкодочинних хвороб відноситься сажка проса. Вона розповсюджена повсюдно і проявляється в період викидання волотей, які повністю заражуються і замість них утворюються продовгувасті пухирі, які заповнені спорами збудника. При враженні посівів проса сажкою знижуються врожайність і якість зерна. В результаті засмічення його спорами сажки зменшується вихід пшона і погіршується смак каші, у випадку сильного зараження зерно непридатне для харчування.
      Селекцію імунних сортів необхідно проводити з урахуванням сійкості популяції сажки, що розповсюджена в зоні діяльності селекційної установи. Опрацьовані методи селекції на стійкість до цієї хвороби і створені стійкі сорти проса, наприклад Веселоподолянське 632, Саратовське 2, Саратовське 3 і ін.
      Велика увага приділяється створенню сортів з високою стійкістю до підплівкового ураження ядра. Для зіпсованого ядра характерні ознаки враження  у вигляді темних точок, білувастих плям з темним  окаймленням різноманітних сполучень і розмірів, що охоплюють до 60% поверхні, і темні, частіш за все чорні плями. Підплівкове ураження ядра, або меланоз, зустрічається в усіх районах вирощування проса. При ураженні ядра меланозом різко знижується вихід крупи і погіршується якість каші. Підплівкове ураження ядра викликається бактеріями (смугастий бактеріоз і штрихуватий бактеріоз), які уражають також листки і гілки суцвіття. У великій мірі уражуються форми проса з не повністю стиснутими квітковими плівками. Не знайдено джерел стійкості до цієї хвороби, однак виділені сорти, які порівняно менше інших уражуються меланозом. Відмічено також ураження проса гельмінтоспоріозом і мозаїкою.
      З шкідників найбільшої шкоди наносять просяний комарик, стеблвий (кукурудзяний) метелик,  просяна жужелиця, хлібна смугаста блоха, цикади і тріпси.
      Для просування культури проса в більш північні райони необхідно створювати висоврожайні, скоростиглі і холодостійкі сорти.
      Скоростиглість повинні мати сорти, які використовуються для пожнивних і поукісних посівів, здатні зформувати високий урожай зерна в умовах осені, з тривалістю вегетаційного періода 60 – 65 днів.
      До сортів проса коромового напрямку висуваються наступні вимоги:  швидкий ріст у першій половині вегетації, високорослість і гарна облиствленність рослин, що здатні забезпечити формування високих урожаїв зеленої маси (35 – 40 т/га) і сіна (8 – 9 т/га).