Пошук на сайті

Гречка. Методи добору при роботі з гречкою. Спостереження і оцінка рослин гречки.

      Методи добору.  Для вибору методів добору при роботі з гречкою великого значення набуває знання рівня  мінливості ознак, характеру їх спадкування, впливу гетерозису.
      Ефективність масового добору грунтується на кореляції між фенотипом і генотипом особин.  Таким способом добору, як відомо, неможливо перевірити особливості відібраних рослин по нащадках, але він привабливий простотою і невисокою витратою праці. Сорт Богатир, Калінінська, Сибірячка, Горношорська, Казанська крупнозерна були створені методом масового добору.  На бувшій Шатилівській дослідній станції з 1901 р. застосовували сортування насіння гречки по крупності і виповненості. Багаторазовий масовий добір з сортуванням насіння дав змогу створити сорт Богатир.  
      Ознаки, що контролюються генами з адитивним  ефектом  з високим коефіцієнтом успадкування краще піддаються дії масового добору.
      Індивідуальний (часто багаторазовий) добір  в селекції гречки використовують у вигляді сімейного (наприклад при створенні сорта Глорія), сімейно-групового (при створенні сорта Краснострілецька) і індивідуально-сімейного (при створенні сорта Ідель). Застосування сімейно-групового метода потребує урахування деяких особливостей гречки. Так, у перший рік сімї краще розміщувати на однорядкових ділянках, щоб зменшити внутрішньосімейне перезапилення, а наступного року їх необхідно висівати на багаторядкових ділянках для збереження  генетичних відмінностей.  При роботі індиідуально-сімейним добором нащадки елітних рослин по сім’ях розмножують ізольовано з використанням екранної ізоляції (обсіваючи диплоїдні ділянки тетраплоїдною гречкою). Після оцінки сімей кращі з них об’єднують. Даний метод  періодичним добором застосовується в селекції гречки на гетерозис при створенні синтетичних сортів, які представляють популяції, що утворені об’єднанням групи генотипів з високою ЗКЗ.  Такі сорти зберігають гетерозис протягом декількох генерацій. Сутність метода періодичного добору полягає в послідовному сполученні добору з гібридизацією виділених генотипів.
     При роботі цим методом спочатку виділяють вихідні генотипи (300 – 500 рослин), розмножують сім’ї, проводять їх оцінку на комбінаційну здатність, а потім формують синтетики, випробовують і розмножують їх. Даний метод застосовують в Інституті землеробства. Схема роботи включає декілька етапів і займає близько 10 років. Сорт Київська одержаний шляхом об’єднання чотирьох компонентів, які представляють результати добору з сорту Богатир, двох зразків з США і зразка з Польщі, які виділені за ознакою ЗКЗ і при  перезапиленні в суміші забезпечують прояв гетерозису по врожайності.
       Спостереження і оцінки. Протягом вегетаційного періода у гречки відмічають фази розвитку: сходи, перший справжній лист, гілкування і бутонізацію, цвітіння, дозрівання плодів. Початок фази відмічають коли вона настає в 10 – 15% рослин. У польових умовах підраховують густоту рослин після сходів і перед збиранням, визначають стійкість до вилягання, а також до хвороб і шкідників. У лабораторних умовах проводять аналіз снопового матеріалу, оцінюють показники якості зерна, стійкість до обсипання зерна.

      Для визначення плівчастості зерна використовують обрушувач ВПГ-1М, вирівняності зерна – набір сит з різним  діаметром отворів (3,2 – 5,0 мм), виходу крупи – вальцоводековий станок ЛВС-1М.  Стійкість до обсипання зерна визначають з допомогою вібратора, шляхом механічного стручувача рослин або при перестої на пні. Оцінки на стійкість до хвороб проводять через 10 днів після  прояву сходів. Найбільшу небезпеку в цей період представляють гниль (фітофтора) і вянення рослин. На початку дозрівання плодів враховують ступінь ураження  аскохітозом, борошнистою росою, фузаріозом, рамулярозом і сірою гниллю. У сиру погоду в період збирання оцінюють проростання зерна на пні.