Пошук на сайті

Досягнення селекції гречки гречки

       Досягнення селекції гречки
      
       Перші селекційні сорти Богородицька рання і Більшовик створив І.А. Пульман, який розпочав селекію гречки в кінці Х1Х сторіччя в Курській губернії. На бувшій Шатилівській дослідній станції з 1899 – 1900 р. провоив селекційну роботу з гречкою В.В. Вінер, а пізніше – П.І. Лісіцин. У 1918 р. Л.Ф. Альтгаузен створив сорт Альтгаузен 11.
      У 1938 р. були районовані перші три сорта гречки Богатир, Більшовик, Альтгаузен 11. Сорт Богатир одержав найбільше поширення і знаходиться в виробництві до теперішнього часу. Поряд з цими сортами  у виробництві були поширені місцеві сорти. Слід відмітити, що на початкових етапах селекції гречки повсюдно застосовували масовий добір. У наступному співвідношення числа селекційних сортів у виробництві почало вимірюватися на користь селекційних. Змінювалися і методи створення вихідного матеріалу.
 Почали застосовувати внутрішньовидову гібридизацію з використанням сорта Богатир і місцевих сортів, поліплоїдію, фізичні і хімічні мутагени, а в останні роки на основі
використання явища гетерозиса створені сорти синтетики.
      Впровадження поліплоїдії в селекцію гречки повязано з роботами професора А.Р. Жебрака і В.В. Сахарова. Істотний внесок у селекцію цієї культури внесли О.С. Алексєєва, М.В. Фесенко, Н.І. Петеліна, Є.Д. Горіна, Ф.Є. Зам’яткін, І.П. Захаров, Л.К. Тараненко і інші селекціонери. У південних районах України широкого розповсюдження набули сорти Кам’янець-Подільської сільськогосподарської академії – Аеліта, Вікторія, Вікторія Подільська, Глорія, Радехівська покращена, Лада і ін. В україні поширені сорти Інституту землеробства – Астра, Київська, Українка і ін.