Просо – цінна круп’яна культура, що
вирощується переважно для виготовлення пшона. Пшоняна каша має високі смакові
переваги і поживні якості. В пшоні міститься 12 – 13% білка, 81% крохмалю, 3,5
– 4% олії, 0,15% цукру, мінеральні солі, мікроелементи, цинк, йод і хлор.
Кількість вітамінівВ1 (тіміна) і В2 (рибофлавіна) в зерні проса вдвічі більше
порівняно з іншими хлібними злаками.
З зерна проса одержують спирт і крохмаль.
Просо ціниться і як кормова культура: зерно його широко використовується в
свинарстві і птахівництві, при цьому в курей підвищується яйцекладка і
покращується міцність яєшної шкарлупи. Просяна солома прирівнюється до лучного
сіна середньої якості: 1 кг еквівалентний 0,41 кормовим одиницям. Зелена маса
може бути чудовим компонентом зеленого конвейера, а також використовується для
виготовлення вітамінно-трав’яної муки, гранул і брикетів. В Україні
вирощується повсюдно. Найбільші площі просо займає в Російській Федерації,
Казахстані в Китаї, головним чином у північних районах, і Південно-Східній
Монголії. Значно менше культура поширена в Японії, Індії, Афганістані, Ірані і
Туреччині..
В невеликих об’ємах просо вирощується в Польщі, Румунії,
Сербії, Угорщині і Болгарії.