Пошук на сайті

Просо як культура

     Просо – цінна крупяна культура, що вирощується переважно для виготовлення пшона. Пшоняна каша має високі смакові переваги і поживні якості. В пшоні міститься 12 – 13% білка, 81% крохмалю, 3,5 – 4% олії, 0,15% цукру, мінеральні солі, мікроелементи, цинк, йод і хлор. Кількість вітамінівВ1 (тіміна) і В2 (рибофлавіна) в зерні проса вдвічі більше порівняно з іншими хлібними злаками.
      З зерна проса одержують спирт і крохмаль. Просо ціниться і як кормова культура: зерно його широко використовується в свинарстві і птахівництві, при цьому в курей підвищується яйцекладка і покращується міцність яєшної шкарлупи. Просяна солома прирівнюється до лучного сіна середньої якості: 1 кг еквівалентний 0,41 кормовим одиницям. Зелена маса може бути чудовим компонентом зеленого конвейера, а також використовується для виготовлення вітамінно-травяної муки, гранул і брикетів. В Україні вирощується повсюдно. Найбільші площі просо займає в Російській Федерації, Казахстані в Китаї, головним чином у північних районах, і Південно-Східній Монголії. Значно менше культура поширена в Японії, Індії, Афганістані, Ірані і Туреччині..
       В невеликих обємах просо вирощується в Польщі, Румунії, Сербії, Угорщині і Болгарії.