Пошук на сайті

Селекція на покращення коромових якостей зерна вівса

Сорти вівса повинні мати вирівняне, крупне, низькоплівчасте зерно товстоплідного типу, підвищений вміст білка і незамінних амінокислот. В значній мірі погіршують його якість підвищена плівчастість і подвійні зерна. У сучасних сортів плівчастість дуже висока, вирівняність відсутня, проявляється схильність до утворення подвійних зерен.  Багато з них мають недостатній вміст білка. За даними ВІР, кількість білка в зерні у сортів вівса коливається від 12,5 до 18,6%, а вміст  лізина в білку – від 3,2 до 5%.  За якістю білка овес займає провідне місце серед зернових культур, оскільки 80% протеїна у нього представлено альбумінами і глобулінами, які добре розчиняються в воді і містять велику кількість лізину. В зв’язку з цим у вівса відсутній зворотній зв’язок між вмістом білка і лізина. Високобілкові форми вівса, як і інших зернових культур, мають понижену врожайність.  Генетичні дослідження і селекційна практика свідчать про можливості сполучення в одного сорта високої врожайності і підвищеного вмісту білка в зерні.
     В США для підвищення білковості зерна використовують високобілкові форми вівсюга середземноморського. Найбільша кількість білка встановлена, коли вівсюг використовують при гібридизації за материнську форму. Підвищення білковості також спостерігається при схрещуванні голозерних і плівчастих форм. Джерелом високої білковості можуть бути сорти американського континента. Підвищеним  вмістом білка характеризуються сорти: Друг, Кіровський, Надьожний, Скороспілий і ін.  З закордонних сортів найбільш цінні за вмістом білка і лізина Арроу, Маріно, Майор (Нідерланди), Ройал Скот, Гартон 748 (Англія), Фрезер і Кебот (Канада), Галанд, Дел, Патмен, Оті (США), Арнольд і Агріппа (ФРН), Діаманте Р-31 (Мексіка), Юй-Май і Чайніз (Китай) і ін.