Пошук на сайті

Квасоля як культура

    Квасоля належить до сімейства Fabaceae, роду Phaseolus  L., який включає 200 видів, з яких  біля 20 вирощуються, решта дикорослі. Дикі види цього роду ростуть в тропічному поясі, а культурні форми можна успішно вирощувати до 580 п.ш.
      За походженням види квасолі різко розділяються на дві географічні групи: американську і азійську. Для американських видів характерні крупна смугаста форма боба і довгий дзьобик на його верхівці, мале число зерен в бобі, крупне насіння. До цієї групи входять наступні широко вирощувані види: квасоля звичайна (Ph. vulgaris L.) – включає кущові і виткі форми; квасоля багатоквіткова (Ph. multiflorus Lam., синонім  Ph. coccineus L.) –  з довгим витким стеблом, білими і червоними квітками і дуже крупим насінням (маса 1000 зерен до 1200 г); квасоля гостролистна – тепарі (Ph. acutifolius A. Gray) – має порівняно дрібне насіння (маса1000 зерен 100 – 140 г), посухостійка; квасоля лімська, або місяцеподібна (Ph. lunatus L.), - боби короткі, плоскі, напівмісяцеподібні, двох-трьохнасіневі, легко розлусні. Азійські види квасолі характеризуються циліндричними бобами без дзьобика, дрібним багаточисельним насінням (маса 1000 зерен 30 – 60 г). З них у культурі найбільш поширена квасоля золотиста (Ph. aureus Roxb.),  у Середній Азії вона відома під назвою маш.

    В Україні вирощують головним чином квасою звичайну. Вона походить з тропічної Америки.  На території Перу її вирощували ще в доінковські часи. В Європу квасоля завезена в шіснадцятому, а в Україну – в сімнадцятому-вісімнадцятому сторіччі. Особливо поширилася квасоля як культура в Грузії.