Пошук на сайті

Методика і техніка селекційного процесу гороху

Методика і техніка селекційного процесу  гороху

    Гібридизацію гороху проводять наступним чином. Для кастрації вибирають добре розвинуту рослину з нерозкритими бутонами. В такого бутона відгинають парус і крильця, захоплюють пінцетом киль за спинку і відводять його в напрямку чашешки. Після видалення звільнених тичинок маточку  закривають човником, крильцями і парусом. Пилок батьківського компонента можна наносити з допомогою пінцета або  пірїнки одночасно з кастрацією, але кращі результати виходять при  запиленні через 2 – 3 дні після неї. Кастровані і запилені квітки ізолюють марльовими чи капроновими ізоляторами або замотують тоненьким шаром вати. В районах, де природнє перехресне запилення маловірогідне, квітки можна не ізолювати. Для підсилення притока поживних речовин на кожному квітконосі залишають лише одну запилену квітку. В межах рослини запилюють приблизно три-чотири квітки. Решту видаляють, а верхівку стебла прищипують. Оскільки в гороха спостерігається протерогенія, а в відповідних умовах можна проводити запилення без попередньої кастрації квіток.
      Способи посіву, догляду, бракування, оцінок, збирання розсадників і сортовипробування практично однакові для всіх зернових і бобових культур. Урожай зеленої маси укісного гороха враховують на 10-й день після початку цвітіння, для чого рослини з облікової ділянки виривають з коренем, підраховують їх після обрізання коренів відразу зважують всю зелену масу.
      Оцінку стійкості до аскохітозу (блідо- і темно-плямистого) проводять головним чином на інфекційному фоні. Рослини заражають шляхом опискування суспензією спор у відповідні фази розвитку. Проводять візуальні спостереження, причому на раннішніх етапах селекційного процесу враховують кожну рослину або оглядають не менше 30 рослин на ділянці, а в контрольному розсаднику і конкурсному сортовипробуванні – 50 – 100 (по діагоналі ділянки 10 – 20 рослин у пяти місцях). При оцінці враженості бобів оглядають 50 – 100 бобів також на 10 – 20 рослинах у пяти пунктах. Оскільки в гороха відсутній зв’язок між ураженністю листків,  бобів і насіння, проводять підрахунок ураженості не лише вегетативних органів і бобів, але і насінин (табл. 4).
    Шкала оцінки ураження гороха темно- і блідо-плямистим аскохітозом                                                                                          

   Ураження
             Оцінка за шестибальною шкалою
Імунологічна
характеристика
сорта
     бал
листки, стебла,% розвитку
насіння, % ураження
Немає
       0               
        0
        0
Імунний
Дуже слабке
       1
     1 – 10
      1 - 2
Високостійкий
Слабке
       2
    11 - 25
      3 - 5
Стійкий
Середнє
       3
    26 - 30
      6 – 10          
Середньоспийнятливий
Сильне
       4
    51 - 75
     11- 20
Сприйнятливий
Дуже сильне
       5
    76 - 100
більше 20
Сильносприйнятливий
  
      Фузаріозні  хвороби гороху проявляються у вигляді кореневої глилі, фузаріозного зав’ядання, гнилі бобів і насіння. Збудник кореневих гнилей (Fusarium) уражує переважно корені сходів, але може також інфікувати корені дорослих рослин і викликати загибель протягом усієї вегетації.  Тому підрахунок ураження проводять тричі за спеціальною шкалою (в балах): 1) у період сходів; 2) в фази бутонізації і цвітіння; 3) перед збиранням урожаю.
      Стійкість гороха до шкідників оцінюють також у балах. Якщо пошкодження призводить до  загибелі рослин, то враховують ї чисельність.
      Розварювання зерна визначають шляхом варіння їх в спеціальному приборі. Коефіцієнт розварювання обчислюють за формулою А.В. Сосніна

                                                                     К = с/в
де с – число розварених зерен; в – середній час розварювання однієї зернини.
      Технологічні особливості гороха оцінюють з використанням  спеціальних приборів – голлендрів.
  
      Досягнення селекції гороху

     В Україні свідома селекція гороха почала розвиватися значно пізніше, ніж у Західній Європі.  У теперішній час селекцію гороха проводять в Луганському інституті агропромислового виробництва,  Інституті рослинництва, Уладово-Люлинецькій селекційній станції. В Луганському інституті АПВ вперше створені сорти гороха нового типу – неосипаючі. Перший такий сорт під назвою Неосипающийся 1 освоєно в виробництві в 1978 р.  В наступному впроваджено сорти Ворошиловградський ювілейний (зернового використання), Тенакс (укісно-зернового напрямку), Донбас (на зелену масу), Труженик і ін.
       Успішно проводять селекцію гороха на зерно на Уладово-Люлинецькій сеоекційній дослідній станції (Вінницька область). Тут створені сорти Уладовський 208, Уладовський 303, Уладовський 6, Уладовський 7, Уладовський ювілейний. Сорти мають високу врожайність, ранньостиглясть, крупнозерність і високу якість зерна.

      Селекція овочевого гороха в Україні проводиться епізодично без спрямованої державної підтримки.