У світовій колекції ВІР нараховується більше 11 тис. зразків – цінного
вихідного матеріалу для селекції соргових культур за багатьома ознаками і
особливостями. Виділені зразки скоростиглі – з вегетаційним періодом 80 – 90
днів. Найбільше число таких зразків знайдено у сорго китайського (гаолян).
Виявлені зразки посухостійкі, солевиносливі, холодостійкі, швидкоростучі
на початковому періоді і низькорослі. У сорго зернового і цукрового є зразки з
високою потенціальною продуктивністю на інтенсивному фоні: зерна більше 10 т/га
і зеленої маси – 60 – 70 т/га.
Виділені зразки зернового сорго, стійкі до сажкових хвороб, причому
найбільшу стійкість має негритянське сорго. При участі сорту Сарваші (з
Угорщини), стійкого до пошкодження тлею,
створені форми з цією цінною ознакою Зернове кафське сорго характеризується
стійкістю до ушкодження гусінню стеблового метелика.
При створенні високоцукристих сортів можуть бути використані зразки з
вмістом цукру від 22 до 29%.
Білок у сорго не збалансований за складом незамінних амінокислот, з яких
найбільшу біологічну цінність мають лізин
і метіонін. Кількість лізину в
білку сорго коливається від 1,81 до 2,49%, а метіоніну – від 1,22 до 1,97%.
Виявлені зразки з вмістом лізина більше 3%, зокрема лінія Коричневозерна 481 С
(3,2%). Сорт Генічеське 129 вирізняється високим вмістом білка (до 19,3%), який
збалансований за амінокислотним складом.