Пошук на сайті

Селекція на врожайність вывса

Головна умова, яка характеризує новий сорт – висока врожайність, яка залежить від комплексу ознак і особливостей рослин і умов вирощування. Вважають, що небажано підвищувати врожайність вівса за рахунок збільшення кущистості, оскільки це призведе до збільшення вегетаційного періоду, нерівномірності дозрівання, невирівняності зерен і іншим небажаним наслідкам. У виробничих умовах кущистість не перевищує 1,3 і досягає 5 – 7 продуктивних стебел у розріджених селекційних посівах.
     Продуктивність волоті – один з головних показників, від якого залежить урожайність. Вона складається з числа зерен у волоті і маси 1000 зерен. Кількість зерен у волоті – стабільна сортова ознака. В межах колоска існують великі відмінності за масою одного зерна, що призводить до невирівняності зерен. Визнано оптимальним створювати сорти з двома зернами в колоску. Виходячи з цього, врожайність вівса повинна підвищуватися в першу чергу за рахунок числа колосків у волоті, їх озерненості і маси 1000 зерен. Перевагу слід надавати напівстиснутій формі волоті. У волоті при врожайності 2 – 2,5 т/га  і нормі висіву 6 млн зерен на 1 га налічується 35 – 45 колосків. На високому агрофоні волоть здатна утворювати 100 – 120 колосків. Необхідно мати на увазі, що однобічно спрямований добір на продуктивність волоті може призвести до збільшення висоти рослин і тривалості вегетаційного періоду. Для запобігання цьому підвищують індекс урожаю, тобто збільшують вихід зерна в урожаї біологічної маси.

     З біологічних показників при селекції на збільшення урожайності найбільшого значення набіває виживання рослин, висока інтенсивність фотоситнтезу, проходження окремих фаз розвитку, стійкість до негативних впливів навколишнього середовища (екологічна пластичність) і ін.