Пошук на сайті

Методи створення вихідного матеріалку для селекції сочевиці

Методи створення вихідного матеріалку для селекції сочевиці
    Гібридизація. Внутрішньовидова гібридизація – головний метод створення вихідного матеріалу для селекції  сочевиці. В залежності від поставленого завдання застосовують парні і складні схрещування. Більшість сортів сочевиці створені з вихідного матеріалу від міжсортовиих схрещувань, наприклад Пензенська 14 і Петровська ювілейна. При застосувані схрещувань між географічно віддаленими формами ( з Чілі, Чехії, Іспанії, Італії, Тунісу і іншиї коаїн), у нащадків таких гібридів спостерігалися складні розщеплення. Більшість таких схрещувань у практичному відношенні виявилися малоперспективними: гібриди виявилися маловрожайними, мали розпластаний кущ, щупле насіння, зявлялися карликові рослини і альбіноси. Однак таких схрещувань проведено недостатньо. Цілком вірогідно, що кращі комбінації ще не були достатньо опрацьовані.
      Гібридизацію між крупнозеними і дрібнозерними видами раніше не проводили. На Петрівській селекційно-дослідній станції вперше були знайдені спонтанні гібриди від схрещування двох підвиді сочевиці – крупнонасіневої і дрібнонасіневої. В результаті добору одержали цінний вихідний матеріал для селекції – абсолютно нові різновидності буріючої і небуріючої тарілочної сочевиці. Ці форми свідчать про те, що віддалена гібридизація сочевиці між різними підвидами і видами – один з методів створення абсолютно нових форм з широкою екологічною  пластичністю і з комплексом практично цінних ознак, які неможливо одержати при внутрішньовидовій гібридизації.
     Індукований мутагенез і поліплоїдію селекційні установи щойно почали застосовувати, і сортів, створених таким методом, поки що немає.