Пошук на сайті

Люпин як сільськогосподарська культура

     ЛЮПИН
 
    Люпин – цінна бобова культура. Вирощування деяких його видів було започатковано ще в глибоку прадавдину. Однак до початку ХХ ст. використання люпину через наявність алкалоїдних сполук у вегетативних органах і насінні обмежувалося вирощуванням його на зелене добриво (сидерат). Виявлення практично безалкалоїдних форм наприкінці 20-х – початку 30-х рр. минулого століття дало змогу віднести його до важливих коромових культур.
      Зерно і зелена маса люпину містять велику кількість білка, який відрізняється гарною засвоюванністю і повноцінністю за амінокислотним складом. Використовують люпин на зелений корм, для одержання травяної муки і сінажу. Його можна вирощувати і як поукісну  або пожнивну культуру.  Будучи гарним азотфіксатором, люпин має також велике агротехнічне значення.
      В Україні  люпин вирощується  в зоні Полісся. Як кормова культура люпин розповсюджений в Центральних районах Російської Федерації, Білорусі, країнах Прибалтики, в Польщі Угорщині, Чехії, Німеччині, Данії, Великій Британії, Швеції, Австралії, Новій Зеландії і в деяких країнах Південної і Північної Америки.