ЛЮПИН
Люпин – цінна бобова культура. Вирощування деяких його видів було
започатковано ще в глибоку прадавдину. Однак до початку ХХ ст. використання
люпину через наявність алкалоїдних сполук у вегетативних органах і насінні
обмежувалося вирощуванням його на зелене добриво (сидерат). Виявлення практично
безалкалоїдних форм наприкінці 20-х – початку 30-х рр. минулого століття дало
змогу віднести його до важливих коромових культур.
Зерно і зелена маса люпину містять велику кількість білка, який
відрізняється гарною засвоюванністю і повноцінністю за амінокислотним складом.
Використовують люпин на зелений корм, для одержання трав’яної муки і сінажу. Його можна вирощувати
і як поукісну або пожнивну
культуру. Будучи гарним азотфіксатором,
люпин має також велике агротехнічне значення.
В Україні люпин вирощується в зоні Полісся. Як кормова культура люпин
розповсюджений в Центральних районах Російської Федерації, Білорусі, країнах
Прибалтики, в Польщі Угорщині, Чехії, Німеччині, Данії, Великій Британії,
Швеції, Австралії, Новій Зеландії і в деяких країнах Південної і Північної
Америки.