Пошук на сайті

Підбір пар для схрещування в селекції на гетерозис

Для успішного одержання високогетерозисних гібридів необхідно залучати сорти неспорідненого походження з різних екологічних груп, найбільш диференційованих генетично. Комбінаційна здатність сортів – головний критерій, за яким можна робити висновки про придатність батьківських форм жита для селекції на гетерозис. Експериментально доведено, що комбінаційна здатність сортів – спадкова ознака. Для отримання необхідних селекціонеру даних про комбінаційну здатність сортів існує один надійний шлях – схрещування з відповідним аналізатором (тестером) і наступна оцінка по нащадках..
     Визначення комбінаційної здатності сортів і ліній рекомендується  проводити по врожайності гібридів в % до середньої врожайності всіх гібридів у досліді - загальна комбінаційна здатність (ЗКЗ) і до середньої врожайності стандартного сорта в досліді – специфічна комбінаційна здатність (СКЗ). Поправка на наменшу істотну різницю (НІР) дає змогу об’єктивно оцінити рівень гетерозиса незалежно від року вирощування, особливості тестерів, набору аналізованих сортів і ліній і умов випробування з урахуванням точності досліду.
                        Шкала оцінки комбінаційної здатності сортів і ліній озимого жита
Роз-
ряд
        Комбінаційна
             здатність
         Оцінка  ЗКЗ                            Оцінка    СКЗ
         Урожайність випробовуваного гібрида, в % до
середньої урожайності
всіх гібридів в досліді
середньої урожайності
стандарта в досліді
  1
Дуже  низька
< 100  +   НІР
   < 100  +  НІР
  2    
 Низька
    100  +  НІР
       100  + НІР
  3
 Середня
    101 – 110  +  НІР
       101  -  110  +  НІР
  4 
  5     
 Висока
 Дуже висока
    111  - 120  +  НІР
    >121 +  НІР
       111  -  120  +  НІР          
   >  121  +  НІР

    Слід враховувати, що в жита більш чітко виражена специфічна комбінаційна здатність, тому підбір сортів і ліній рекомендується проводити після перевірки їх за рівнем СКЗ, яку вони можуть проявляти в конкретних комбінаціях схрещування.
      Встановлено, що гетерозис у жита досягається завдяки об’єднанню в гібриді високої продуктивності і високої адаптивності батьківських сортів і ліній. Гібриди від схрещування іншорайонних сортів з неспорідненими їм  комерційними сортами, як правило, проявляють гетерозис за адаптивними ознаками. В таких схрещуваннях часто проявляється економічно значимий конкурсний гетерозис по врожаю зерна, який зберігається в різні роки, які різняться за погодними умовами.
     Аналіз 20 високогетерозисних гібридів, у яких високий справжній гетерозис поєднувався з економічно значимим (більше 30%) конкурсним  гетерозисом, показав, що їх урожай створювався в першу чергу за рахунок більшого числа продуктивних стебел на 1 м2. Якщо прийняти за 100% прибавку врожаю, яка створюється  ефектом гетерозиса, то частка цього елемента продуктивності в урожаї гетерозисних гібридів становила 54%. Таким чином, гетерозисні  гібриди виявилися більш життєздатними, біологічно стійкими в мінливих умовах середовища. Друга частина (46%) урожаю зерна гетерозисних гібридів створювалася за рахунок збільшення маси зерна з колоса, яка, в свою чергу, збільшувалася за рахунок збільшення числа зерен, у деяких комбінацій за рахунок збільшення маси 1000 зерен. Частка впливу цих елементів в урожаї зерна становила відповідно 24 і 22%.
     Збільшення урожаю зерна на 12 – 22% за рахунок гетерозисного ефекта забезпечувалася збільшенням числа продуктивних стебел. Гетерозис по масі зерна з колоса становив 8 – 18%.

     Гетерозис гібридів F1проявляється дискретно в перевершенні над схрещуваними компонентами по одному або декількох ознаках. Це може відбуватися в результаті домінування одних генів, над домінування других, неалельної взаємодії генів і впливу умов середовища.