Кукурудза широко використовується на кормові, харчові цілі і як сировина
для низки галузей промисловості. Зріле зерно кукурудзи містить 65 – 70%
вуглеводів, 9 – 12% білку, 3 – 5% олії, біля 2% золи і вітаміни. 1 кг сухого
зерна кукурудзи відповідає 1,34 корм. од.
Кукурудза використовується для виробництва муки, крупи, крохмалю,
різноманітних продуктів харчування, кондитерських виробів. Кукурудзяна олія –
цінний дієтичний продукт. Кукурудза використовується як сировина для
виготовлення медичних препаратів.
Високі кормові переваги має силос з кукурудзи. Цінний корм – зелена
маса, яка містить каротин, і суха листостеблова маса після збирання качанів на
зерно.
За площами посіву кукурудза займає третє місце в світі після пшениці і
рису. Це одна з найбільш економічно важливих культур земної кулі. По континентах посівні площі кукурудзи
розподіляються наступним чином, %: Америка – 44, Азія – 24, Африка – 17, Європа
– 10, Австралія – 5. По валовому збору
зерна перше місце в світі посідають США. До найбільш великих виробників
кукурудзи відносяться Бразилія, Мексика, Індія, Китай, Російська Федерація,
Румунія, Україна і ін.
В Україні кукурудза – одна з основних кормових культур.