Пошук на сайті

Селекція жита на якість зерна.

  Селекція жита на якість зерна. Селекційна робота, спрямована на підвищення харчових і технологічних  особливостей зерна жита, не отримала ще належного розвитку,  це залишається  одним з основних завдань селекції. Вирішення проблеми якості зерна жита, спрямоване на підвищення харчової цінності і покращення його технологічних особливостей, - одне з основних завдань сучасної селекції.
      Вміст білка і незамінних амінокислот у зерні є основним показником його харчової цінності. Інколи селекціонери зернових культур  як непрямий показник високого вмісту білка в зерні використовували скловидність зерна, однак у жита не встановлено звязку між скловидністю зерна і вмістом білка. Забарвлення  зерна також не впливає на його якість. Біохімічні аналізи білозерних і зеленозерних сортів, або зерен що різняться за забарвленням у межах однієї рослини, проведені в біохімічній лабораторії ВІР. Не виявили ніяких відмінностей за вмістом білка і незамінних амінокислот.
      Відомо, що вміст білка і незамінних амінокислот у зерні жита в значній мірі може змінюватися під впливом умов вирощування. Коливання вмісту білка в межах одного сорта диплоїдного жита,  вирощеного  в різних географічних зонах становить біля  30%. Збільшення  кількості білка в зерні жита спостерігається при просуванні посівів з заходу на схід і з півночі на південь. Високий вміст білка в зерні жита зазвичай корелює з великою континентальністю клімату. Особливо сильно коливається в залежності від географічних умов  маса 1000 зерен. Мінливість цієї ознаки повязана в основному з зміною величини і виповненості зерна і може досягати 50%. Крупність зерна  зменшується при  просуванні посівів жита з північного заходу на південний схід.
     Вміст білка в зерні диплоїдного жита також зберігає тенденцію до зміни в зв’язку з зміною крупності зерна. Переважно чим менша маса 1000 зерен, тим більше білку в зерні жита. Вміст лізину в зерні диплоїдного жита менше залежить від  географічної мінливості, ніж маса 1000 зерен і вміст білка. Встановлена висока позитивна кореляція між вмістом білка і лізину в зерні жита (r = 0,7230***), а також між крупністю зерна і вмістом лізину в білку (r  = 0,5085***). Географічна мінливість диплоїдного жита по вмісту лізину в білку досягає 30%. Збільшення маси 1000 зерен сприяє зниженню кількості білка і лізину в зерні, але призводить до збільшення вмісту лізину в білку. Позитивна залежність вмісту білка і лізина в зерні жита дає змогу проводити одночасну селекцію на ці ознаки.
     В результаті багаторічного повторного вичення вмісту білка в зерні з країн Європи і Північної Америки, а також внесених в Державний реєстр сортів рослин України виявлені такі висобілкові сорти озимого жита.