Селекція жита на якість зерна. Селекційна
робота, спрямована на підвищення харчових і технологічних особливостей зерна жита, не отримала ще
належного розвитку, це залишається одним з основних завдань селекції. Вирішення
проблеми якості зерна жита, спрямоване на підвищення харчової цінності і
покращення його технологічних особливостей, - одне з основних завдань сучасної
селекції.
Вміст білка і незамінних амінокислот у зерні є основним показником його
харчової цінності. Інколи селекціонери зернових культур як непрямий показник високого вмісту білка в
зерні використовували скловидність зерна, однак у жита не встановлено зв’язку між скловидністю зерна і вмістом
білка. Забарвлення зерна також не
впливає на його якість. Біохімічні аналізи білозерних і зеленозерних сортів,
або зерен що різняться за забарвленням у межах однієї рослини, проведені в
біохімічній лабораторії ВІР. Не виявили ніяких відмінностей за вмістом білка і
незамінних амінокислот.
Відомо, що вміст білка і незамінних амінокислот у зерні жита в значній
мірі може змінюватися під впливом умов вирощування. Коливання вмісту білка в
межах одного сорта диплоїдного жита,
вирощеного в різних географічних
зонах становить біля 30%.
Збільшення кількості білка в зерні жита
спостерігається при просуванні посівів з заходу на схід і з півночі на південь.
Високий вміст білка в зерні жита зазвичай корелює з великою континентальністю
клімату. Особливо сильно коливається в залежності від географічних умов маса 1000 зерен. Мінливість цієї ознаки пов’язана в основному з зміною величини і
виповненості зерна і може досягати 50%. Крупність зерна зменшується при просуванні посівів жита з північного заходу на південний схід.
Вміст білка в зерні диплоїдного жита також
зберігає тенденцію до зміни в зв’язку з зміною крупності зерна. Переважно чим
менша маса 1000 зерен, тим більше білку в зерні жита. Вміст лізину в зерні
диплоїдного жита менше залежить від географічної мінливості, ніж маса 1000 зерен і вміст білка.
Встановлена висока позитивна кореляція між вмістом білка і лізину в зерні жита
(r = 0,7230***), а також між крупністю
зерна і вмістом лізину в білку (r =
0,5085***). Географічна мінливість диплоїдного жита по вмісту лізину
в білку досягає 30%. Збільшення маси 1000 зерен сприяє зниженню кількості білка
і лізину в зерні, але призводить до збільшення вмісту лізину в білку. Позитивна
залежність вмісту білка і лізина в зерні жита дає змогу проводити одночасну
селекцію на ці ознаки.
В результаті багаторічного повторного вичення вмісту білка в зерні з
країн Європи і Північної Америки, а також внесених в Державний реєстр сортів
рослин України виявлені такі висобілкові сорти озимого жита.