Пошук на сайті

Селекція жита на зимостійкість.

Селекція жита на зимостійкість. Незважаючи на  те, що озиме жито найбільш зимостійка зернова культура, підвищення цієї особливості залишається надзвичайно важливим завданням. Оскільки зимостійкість  є комплексною ознакою і включає морозостійкість, стійкість до випрівання, яка скоріш за все пов’язана з стійкістю до снігової плісняви, а також стійкістю до льодяної кірки, вимокання і випрівання, то ця проблема має зональні особливості і часто може бути підвищена застосуванням агротехнічних міроприємств. Зокрема, своєчасного і високоякісного обробітку грунту перед посівом, вибором попередника, своєчасного посіву – істотно впливають на зимостійкість посівів озимого жита. Але в реальному виробництві в переважній більшості випадків  елементарних основ агротехніки при вирощуванні жита, на жаль, не дотримуються. Під жито виділяються найгірші грунти, не витримуються строки посіву, посів проводиться з значно завищеною нормою висіву, тому  високий урожайний потенціал жита в виробництві не реалізується.
      Морозостійкі рослини відрізняються за морфобіологічними ознаками. У морозостійких рослин вузькі і короткі розеточні листки, дрібноклітинна структура і розложиста форма куща, більш  товста зовнішня стінка епідерміса, короткий мезокотіль, і відповідно більш глибоке залягання вузла кущення.  Для таких рослин характерні  уповільнений ріст в осінній період, відносно більш висока концентрація сухих речовин  у клітинному соку і більш економна їх витрата на ростові процеси і дихання.

    Найбільш морозостійкі сорти жита створені в Російській Федерації – В’ятка і В’ятка 2. В селекції озимого жита на морозостійкість використовують штучне проморожування в холодильних камерах або в ящиках з землею за методом В.Я. Юрєва.  В несприятливі по морозостійкості роки слід проводити добори окремих рослин, які вижили на фоні морозної зими, безпосередньо в полі.