СОЧЕВИЦЯ як культура
Сочевиця відноситься до сімейства Fabaceae. Рід сочевиця Lens (Tourn.) Adans включає п’ять видів, з яких лише один
культурний – L. esculenta Moench. Диких родичів в природі в нього не знайдено.
За даними М.І. Вавілова, первинна зона походження і виробництва сочевиці
– гірські райони Південно-Східної Азії. Тут зконцентровано найбільше
різноманіття за морфологічними ознаками і біологічними особливостями форм
дрібнонасіневої сочевиці, знайдені ендемічні форми її, що ніде більше в світі
не зустрічаються.
Про виникнення крупнонасіневих форм
сочевиці Є.І. Баруліна висловила припущення, що вони з’явилися пізніше
дрібнонасіневих у результаті гібридизації і під впливом тривалого добору в
сприятливих умовах Середземноморських країн. Таким чином, центром походження
крупнонасіневої сочевиці є басейн Середземного моря. Подальша еволюція сочевиці
відбувалася в напрямку збільшення врожайності, крупнозерності і якості зерна
(мал. 23).
За комплексом біологічних, морфологічних і господарських ознак і цінних
особливостей усі форми і сорти сочевиці
діляться на шість агроекологічних груп: європейська,
середньоазійська, середземноморська,
аравійська, афганська, індійська. Всі поширені в Україні місцеві і
селекційні сорти сочевиці відносяться до європейської і середньоазійської
екологічних груп. Сорти і форми, що входять до неї, мають високі товрні якості.