Пошук на сайті

Сочевиця як культура

      СОЧЕВИЦЯ як культура

     Сочевиця відноситься до сімейства Fabaceae. Рід сочевиця  Lens (Tourn.) Adans включає п’ять видів, з яких лише один культурний – L. esculenta Moench. Диких родичів в природі в нього не знайдено.
      За даними М.І. Вавілова, первинна зона походження і виробництва сочевиці – гірські райони Південно-Східної Азії. Тут зконцентровано найбільше різноманіття за морфологічними ознаками і біологічними особливостями форм дрібнонасіневої сочевиці, знайдені ендемічні форми її, що ніде більше в світі не зустрічаються.
      Про виникнення крупнонасіневих форм  сочевиці Є.І. Баруліна висловила припущення, що вони з’явилися пізніше дрібнонасіневих у результаті гібридизації і під впливом тривалого добору в сприятливих умовах Середземноморських країн. Таким чином, центром походження крупнонасіневої сочевиці є басейн Середземного моря. Подальша еволюція сочевиці відбувалася в напрямку збільшення врожайності, крупнозерності і якості зерна (мал. 23).

      За комплексом біологічних, морфологічних і господарських ознак і цінних особливостей усі форми  і сорти сочевиці діляться на шість агроекологічних груп: європейська, середньоазійська, середземноморська, аравійська, афганська, індійська. Всі поширені в Україні місцеві і селекційні сорти сочевиці відносяться до європейської і середньоазійської екологічних груп. Сорти і форми, що входять до неї, мають високі товрні якості.