Пошук на сайті

Досягнення селекції квасолі

       Досягнення селекції квасолі
      
      Селекцією квасолі займалися в різних наукових установах. Створено багато цінних сортів зернового і овочевого спрямування. В останні роки селекційна робота з квасолею істотно ослаблена.

     В Україні створені скоростиглі і середньостиглі білонасіневі  сорти, які мають нейтральний фотоперіодизм, сумою активних температур біля 15000С, тривалістю вегетаційного періода 85 днів, з урожайністю зера 3,5 – 3,8 т/га. Але всі сорти квасолі мають один загальний недолік – низьке прикріплення бобів, що не дає змогу використовувати механізоване збирання. Саме це головним чином стримує розширення посівних площ квасолі  і виробництва її зерна. Вказані форми розраховані на збирання способом висмикування, а такі не рентабельні і не мають широкого виробничого застосування..