Досягнення селекції квасолі
Селекцією квасолі займалися в різних наукових
установах. Створено багато цінних сортів зернового і овочевого спрямування. В
останні роки селекційна робота з квасолею істотно ослаблена.
В Україні створені скоростиглі і середньостиглі білонасіневі сорти, які мають нейтральний фотоперіодизм, сумою
активних температур біля 15000С, тривалістю вегетаційного періода 85
днів, з урожайністю зера 3,5 – 3,8 т/га. Але всі сорти квасолі мають один
загальний недолік – низьке прикріплення бобів, що не дає змогу використовувати
механізоване збирання. Саме це головним чином стримує розширення посівних площ
квасолі і виробництва її зерна. Вказані
форми розраховані на збирання способом висмикування, а такі не рентабельні і не
мають широкого виробничого застосування..