Пошук на сайті

Господарсько цінні ознаки гречки

Господарсько цінні ознаки гречки
Урожай зерна залежить від числа, маси плодів з рослини, маси 1000 зерен і числа рослин на одиниці площі. Гречка – менш урожайна культура порівняно з такими провідними зерновими культурами, як пшениця, ячмінь. Хоча окремі рослини можуть мати 1000 плодів, але вони трапляються рідко. Частіше утворюється до 50 плодів на  на рослину в рядовому посіві. Однак в умовах державного сортовипробування в Миколаївській області окремі нові сорти забезпечили урожайність 4 – 4,5 т/га. В цієї культури на врожайність впливають виживання рослин до збирання, ступінь гілкування, число і озерненість суцвіть, стійкість до осипання, холодостійкість, посухостійкість і інші чинники, особливо умови запилення.
     Вегетаційний період у пізньостиглих сортів складає 90 – 110 днів. Тоді як у скоростиглих біля 70,  у середньостиглих (Сумчанка, Київська, Лада) – 80 – 90 днів.
     Висота рослин у високорослих  сортів (Аеліта, Київська, Лада, Вікторія, Іскра)  90 – 100 см і більше, у низькорослих (Бурятька місцева, Валік, Аргаяшська місцева) – 60 – 80, у середньорослих (Глорія, Майська, Лілея) – 80 – 90 см. Одночасно з висотою рослин враховується гілкування стебла і число вузлів на ньому. Сильно гілкуваті сорти мають три-чотири гілки першого порядку,  ті, що гілкуються обмежено – одну-дві.
      Число вузлів на стеблі у скоростиглих сортів 5 – 7, у середньостиглих – 9 – 11, у пізньостиглих – більше 12.  Більшість районованих сортів мають 8 – 10 вузлів.  Слід відмітити, що в скоростиглих форм менше гілок, ніж у пізньостиглих, а в зоні гілкування у них від одного до чотирьох вузлів (разом з сім’ядольним вузлом), у середньостиглих сортів – два-шість вузлів. Чим більше вузлів в зоні гілкування, тим пізніше починається цвітіння. Величина цієї зони є індикатором скоростиглості і вона включає 2,4 – 2,9 вузлів у скоростиглих форм і 3,5 - 4,1 у середньостиглих.
      Найбільшу масу 1000 зерен – 30 – 40 г – мають тетраплоїдні сорти (Іскра, Більшовик 4, Мінчанка). З диплоїдних сортів більша маса 1000 зерен – 25 – 29,9 г і більше – у сортів Казанська крупнозерна, Аромат, Сумчанка, Шатилівська 5, Прикамська, Галлея, Нектарниця. Більшість сортів мають середню масу 1000 зерен 23 – 24,9 г, а дрібне насіння – 20 – 22,9 г – у сортів Сибірячка, Тулунська 18, Калінінська.
     Плівчастість зерна в значній мірі впливає на вихід крупи. Вона становить 18 – 20% у тонкоплівчастих сортів (Бурятська місцева, Аромат, Демська), 25 – 28% у товстоплівчастих (Валік, Іскра, Прикамська) і 20,1 – 24,9% у середньоплівчастих (Богатир, Вікторія, Тулунська 18).
      Вирівняність зерна може бути високою – більше 90% (Казанська крупнозерна, Прикамська, Іскра), низькою – нижче 60% (Бірська 3, Валік) і середньою – від 60 до 90% , (Вікторія, Астра, Орловчанка, Богатир).
      Вихід крупи варіює від 60 до 80%. На цю ознаку впливають крилатість плодів, плівчастість, вирівненість, крупність зерна і ін. Найбільш високий вихід крупи (понад 70%) мають сорти Ідель, Краснострілецька, Казанська крупнозерна, Чернігівська 17, Лада, Майська. У відомого сорту Богатир вихід крупи 65 – 74%.

       До найбільш цінних за якістю зерна відносяться сорти Казанська крупнозерна і Майська. З інших ознак у гречки враховують стійкість рослин до вилягання (що пов’язано з товщиною стебла і його висотою), осипання плодів, висоту закладання гілок першого порядку, дружність дозрівання плодів. Усі ці ознаки визначають у підсумку придатність сорта до мехенізованого збирання. Крім цього, оцінюють стійкість рослин до хвороб і шкідників.