Пошук на сайті

Біологія цвітіння і запліднення люпину

Біологія цвітіння і запліднення. З культурних видів люпину самозапилювачем вважається люпин вузьклистий. Люпин білий і особливо жовтий схильні до перехресного запилення (факультативні самозапилювачі), що необхідно враховувати при селекційній роботі. Люпин багаторічний – типовий перехресник.
      Квітки люпину (однодомної двохстатевої рослини) метелиикоподібного типу. З десяти тичинок девять зростаються в основі, а одна обособлена. Спочатку в п’яти тичинок, протилежнихчашолистикам і які мають продовгувасті і більш крупні пиляки, тичинкові нитки довші, ніж у решти – з опукло-ниркоподібними і більш дрібними пиляками. В процесі росту всі нитки стають однаковими за довжиною.  Видовжені пиляки розкриваються раніше опукло-ниркоподібних ( в цей час на квіткових бруньках прус віночка починає відхилятися назад).  Однак пилкові зерна всіх пиляків рівноцінні.
      В суцвітті (гроно) першим зацвітають нижні квітки, потім – середні, останнім цвіте верхівкова квітка. В межах рослини цвітіння починається на головному гроні. В межах рослини цвітіння починається на головному гроні., В наступному почергово цвітуть грона, розміщені на пагонах другого і наступних порядків.
      Квітки в люпину розкриваються вранці, після сходу сонця, через 3 – 4 дні з моменту появитвіночка з чашечки. За день до їх розкриття відбувається запилення (лопаються подовжені пиляки). Пік цвітіння приходиться на період між 11 і 16 год. В залежності від погодних умов одна квітка може цвісти до 6 днів (при прохолодній і вологій погоді), зазвичай – 2,5 – 3 дні.

      Після самозапилення приймочка люпину жовтого ще 3 – 4 дні сприйнятлива до чужого пилку. В звязку з цим відкриті квітки з допомогою  комах можуть запилюватися пилком інших рослин. Оскільки активне проростання пилку на приймочці маточки починається після розкриття квітки, в цього виду спостерігається значна частка перехресного запилення, інколи до 20%.